Każdy typ kuchni ma swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników, ale czasem warto przekonać się, że inne modele też się sprawdzają!

Często wybór kuchenki podyktowany jest koniecznością, np. w budynku nie ma instalacji gazowej. Drugim ograniczeniem bywa cena — zwykle kupujemy taki sprzęt, na jaki nas stać. W ostatnich latach można jednak znaleźć różne typy kuchenek w podobnym przedziale cenowym, więc podejmując decyzję można skupić się na innych parametrach.

Zwróć uwagę

Istotna jest wielkość (sprzęty mogą mieć szerokość 50, 60, a nawet 90 cm). Bardzo ważna jest szerokość rantu, zwłaszcza w kuchenkach gazowych. Jeśli jest zbyt wąski, płomień sięga poza kuchenkę i może uszkodzić stojące obok meble.

DO CZYSZCZENIA

Łatwiej usuniesz z płyty wszystkie zabrudzenia, przypalenia i plamy, gdy nie będziesz czekać aż zaschną. Używaj miękkich ściereczek oraz łagodnych środków, które nie porysują delikatnych powierzchni.

Kuchenka elektryczna

ZALETY: Jest mniej kłopotliwa i bezpieczniejsza od gazowej. Najnowocześniejsze modele z polami szybkogrzejnymi rozgrzewają się już po 3 sekundach. Płyta jest wygodna do czyszczenia, nie ma ruchomych części, palników, które można znikać, więc psuje się rzadko. W kuchni nie osadza się tłusty osad, który powstaje podczas spalania gazu.

WADY: Jest droższa w eksploatacji niż gazowa. Wymaga solidnej instalacji elektrycznej. Gdy uszkodzisz płytę, jej naprawa może okazać się nieopłacalna, a wymiana bardzo kosztowna.

Kuchenka indukcyjna

ZALETY: Pod płytą zamiast spirali elektrycznych kryją się zwoje indukcyjne, które wytwarzają silne pole magnetyczne. Ciepło powstaje bezpośrednio w dnie garnka, bez grzałki i bez pośrednictwa cieplnego, więc jego straty są niewielkie. Wydajna i energooszczędna. Gotuje się na niej bardzo szybko, a zużywa o ponad 25 proc. mniej energii.

WADY: Do płyt indukcyjnych trzeba używać specjalnych naczyń z metali ferromagnetycznych, który dno działa jak magnes. Nie poleca się kupna tej kuchni osobom z rozrusznikiem serca, bo może ona wywołać zakłócenia w pracy rozrusznika.

Kuchenka z płytą gazową

ZALETY: Jej eksploatacja jest tańsza od pozostałych, a obsługa prostsza. Tego typu kuchenki rzadko ulegają uszkodzeniom czy awariom, są więc inwestycją na lata. Dużo łatwiej je obsługiwać, co ma znaczenie w przypadku starszych ludzi, którym ciężko.

WADY: Jest mniej bezpieczna od pozostałych, choć obecnie kuchenki są wyposażono w zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Bardziej brudzą się na niej garnki, trudniej czyścić płytę i ruszt.