Płyta kuchenna to jedno z najszybciej brudzących się miejsc w domu. A o coś wykipi, a to się przypali. Niestety, tego w trakcie gotowania trudno uniknąć. W taki więc oto sposób możemy sobie poradzić z zabrudzeniami:
1). Płyta gazowa – jeżeli coś wykipi, natychmiast posypmy to solą. Nie powstanie wtedy trudny do umycia ślad po przypaleniu. Po gotowaniu, jak tylko palniki ostygną, wymyjmy płytę wodą z dodatkiem mydła lub cytryny. Następnie wytrzyjmy do sucha papierowym ręcznikiem. Zabrudzony ruszt i palniki myjmy przynajmniej raz w tygodniu, w razie potrzeby częściej. Zdejmijmy je po odcięciu dopływu gazu. Wymyjmy wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeśli są mocno zabrudzone, namoczmy w wodzie z octem (1:1). Po kilku godzinach wyszorujmy.
2). Płyta ceramiczna – trzeba bardzo uważać przy czyszczeniu, aby nie porysować błyszczącej powierzchni. Z reguły wystarczy ją przetrzeć zwilżoną, miękką szmatką. Najszybciej jak to możliwe po wykipieniu. Płyta długo jest gorąca, więc róbmy to ostrożnie, aby się nie poparzyć. W usunięciu przywartych do niej, przypalonych resztek jedzenia pomoże soda oczyszczona. Posypmy nią płytę i myjmy zwilżoną, miękką gąbką. Potem zbierzmy resztki zmieszane z sodową pastą i wypłuczmy powierzchnię wypłukaną gąbką.
3). Płyta indukcyjna – przemywajmy ją często. Nawet drobne zabrudzenia są bardzo widoczne na jej lśniącej powierzchni. Usuwajmy je miękką szmatką, zmoczoną na przykład wodą z mydłem. Aby umyć mocniej zabrudzoną, spryskajmy octem – odtłuści. Posypmy sodą – usunie brud. Połóżmy na to, na całej płycie, zmoczoną szmatkę. Po kwadransie przetrzyjmy nią płytę. Następnie znów spryskajmy octem, wytrzyjmy szmatką, a po niej papierowym ręcznikiem. Nie będzie smug. Przed czyszczeniem płyty zawsze pamiętajmy o wyłączeniu kuchenki.
Dodatkowa uwaga – należy wiedzieć, że do czyszczenia płyt kuchennych, bez względu na to jakie są, nie używajmy noży, druciaków, ani nawet ostrych gąbek. Bowiem porysują powierzchnię. Stosujmy specjalne skrobaki. Są w cenie już od 9 zł.